Bauer´s Tube Pike Rig


Material:

 

Titanium wire: Bauer pike wire

Stingerkrok: Partridge intruder 1-1/0

Huvudkrok: Partridge CS86 Universal Predator 4/0

Tråd: Textreme power thread 100 denier

Superlim: Zap a Gap Medium med borste.Fler flugmönster


Bauer´s Tube Pike Rig

Här är Niklaus Bauers tubrigg för gäddfisket. Ett måste för alla gäddfiskare som vill testa att fiska tubflugor på gäddan.

Ghost Shrimp

Om man vill att flugan skall röra sig förföriskt i vattnet och ha en pulserande gång, använder man ofta mjuka, fluffiga material som t ex marabou. Detta är särskilt populärt till fiske i stilla vatten, oavsett om det gäller sjöfiske eller kustfiske. Den allra mjukaste marabou hittar man under vingarna och bak på fågelns flank. Dessa fjädrar har som enda uppgift att isolera och hålla fågeln varm. Förutom att fibrerna är extremt mjuka och tunna, så är också stammarna på dessa fjädrar så tunna att dessa fjädrar passar perfekt att linda som hackel.

Royal Coachman Fan Wing

Den ulitmata torrflugan! Den syns bra, av både fisk och fiskare, den flyter högt och den är otroligt vacker. Den Kungliga Kusken med de stora vingarna, har alltsedan Nils Färsntröm populariserade flugan i Sverige, varit en pålitlig fluga för harr- och öringfiskaren. Den är inte alldeles enkel att binda, men med hjälp av Niklas fina bilder och förklarande text, är det nu lite lättare att få till flugan. Lycka till!

MayFly-kläckare

När våra 2 största dagsländearter kläcker på försommaren, lockas även den större fisken upp till ytan. Dessa rejäla munsbitar har de svårt att säga nej till. Och en kläckande slända är ofta det mest begärliga bytet, då de under kläckningen driver runt helt hjälplösa.

Emmas Hot Spot PTN

En liten variant på PTN med en liten röd hotspot i änden. Binds på en krok med ett lite större krokgap. Perfekt till fiske efter harr.

Gulesäcken

När fiskynglet kläcks, ligger det på botten eller gömmer sig i gruset. De flesta yngel har en sk gulesäck under magen, där den resterande näringen från romkornet finns. Ynglet lever på denna näring ett par dagar innan det är fullt utvecklat och har under denna tid svårt att simma. Det gör några små hopp eller kortare simförsök, men dalar alltid ner och lägger sig på botten. Under denna period, då vattnet ofta är kallt är ynglena särskilt utsatta och fisken som under den här perioden står nära botten säger inte nej till ett yngel som tumlar förbi med strömmen.

Yarn Egg

Fiske med romimitationer är väldigt populärt på andra håll i världen, framförallt i Nordamerika. Men fler och fler upptäcker hur effektiva dessa flugor kan vara särskilt under den kalla årstiden. Fiskad rullande utmed botten, är dessa flugor ibland helt oslagbara.

Chenille-ägget

Fiske med romimitationer är väldigt populärt på andra håll i världen, framförallt i Nordamerika. Men fler och fler upptäcker hur effektiva dessa flugor kan vara särskilt under den kalla årstiden. Fiskad rullande utmed botten, är dessa flugor ibland helt osalgbara.

Tobbes Legotuber

Superkorta tuber med endast hackel och vinge som man sedan använder med olika kroppar tex Deep Water tube, Tear Drop eller en vanlig bit plastslang för en lättare fluga. Fördelen med detta system är att du kan snabbt bygga ihop en tubfluga för precis den del av ån du skall fiska, både vad gäller tyngd och storlek. Som bas har man i olika storlekar några mörka vingar, några ljusa, några neutrala och några i starka färger för t ex färgat vatten. Själva kropparna väljs efter tyngd, färg och storlek och med en uppsättning av olika färger kan du snabbt byta från en grön Tear Drop till en guldfärgad Mörrum-Tube och du har en helt ny fluga. Det är bara fantasin som sätter gränserna vilka kombinationer man kan använda sig av. Kropparna och konerna måste ha en bit tub slang igenom sig som skärs av och smälts i båda sidor för att inte tafsen skall slitas ut på en gång.

Plastic Fantastic Tub

Från att ha börjat binda på Topps och Bic pennor med ventilgummin som krokhållare har det idag blivit en revolution med platstuber i olika färger och storlekar. Det vanligaste sättet att binda tubflugor på idag är att använda sig av en lite tjockare tub med en smalare tub som man trär in fram i den större tuben. Detta gör man för att få en fluga som du lätt kan fixera kroken bak i och dessutom för att få en lite fylligare kropp. Den smalare tuben har man för att vingen och bindtråden inte skall bilda ett för tjockt lager så flugan får ett mindre huvud och det går lätt att trä på ett Cone Head.

Long Hair Tub

Nu dröjer det inte länge innan det är dags att damma av flugspöt igen och börja en ny spännande säsong. Under våren då vattnet i våra skärgårdar och älvar är kallt kan en vit fluga vara rätt val för att locka köldstela havsöringar till hugg. Detta mönster kan man säga är en kombifluga som passar både till kusten och älvarna runt om i Skandinavien. Så när du skall ut på premiärtur se till att ha några Long Hair Flies i asken och glöm ej att hålla hårt i spöt! Long Hair Chenille är ett mycket spännande och användbart material, som finns i många fina färger. Det passar utmärkt som kropp, ribb och hackel på Lax- och Havsöringsflugor men också till Gädd- och Saltvattensflugor. Till det här mönstret har jag använt Long Hair UV/White som ribb och hackel på samma gång. Om man vill ha det som kropp så linda materialet tätt och frisera sedan till fibrerna i önskad form.

Tobbes 3G-tub

Fördelen med att använda conehead som kroppär att du får både tyngd och volym på samma gång. Konan gör så att vingen och hacklet håller volymen i väldigt hårt strömmande vatten och gör att flugan inte stripar fast man fiskar flytlina. Flugan jag gjort på bilderna kallas för 3G (grön-gul Garry) men i stort sett kan man göra alla mönster med gömd kona.

Basic FD Tube: Black & Yellow

Ett enkelt basmönster som fungerar ypperligt att binda både med Fly-Dressings mintuber i metall men också med Eumers TearDrop-tuber.

FarrarBlend Baitfish Pike

Flugor i syntetfibrer har den fördelen att de bygger mycket volym, men suger inget vatten och blir därför inte tunga och otympliga att kasta. Steve Farrar Blend är en suverän syntetfiber, där man mixat fibern med flashstrån. Farrar Blend är dessutom mycket lätt att färglägga med Permanent Marker.

RaccZonkerPike

Bland de första flugor som togs fram för gäddfiske, var zonker i jätteformat. Lätta att binda och otroligt mycket rörlighet. Problemet var bara att när flugorna blev blöta blev de tunga och otympliga att kasta. Här presenterar vi en förenklad zonker, med minst lika mycket rörlighet, mycket hållbar design och som dessutom inte är några problem att kasta.

SheepHeads del 1

Sheep Head Pike är en suverän gäddfluga, med mycket volym och rörlighet, men som trots detta är lättkastad, då den inte suger upp något vatten. Flugan har dessutom visat sig extremt hållbar, trots gäddans massiva tandgarnityr. Så bind upp ett gäng i dina favoritfärger för vårens köldstela gäddor!

Mörrum Dog Tub

Denna fluga är en variant på den gamla klassiska laxflugan Black Dog(bilden till vänster). Den svarta Mörrum tuben är som gjord för detta mönster och ger flugan lite mer tyngd så flugan lättare bryter ytströmmen och börjar fiska direkt den slår i vattnet. Jag binder flugan i två olika varianter, en för soligt väder och en för mulet/regn väder. Till solskenstuben använder jag en fluo orange slang som bakdel och till mulet/regn flugan går jag kör jag med en svart bakdel. Den mörka varianten har funkat mycket bra som en kvälls fluga också i både klara och färgade vatten. Till det tidiga vårfisket så kan man binda flugan på en Svart Deep Water Tube och till sommar och höstfisket bind den på Mini Pluppis Tuben. Fyll upp asken med några Mörrum Dogar och jag lovar att du inte kommer att gå besviken från ditt favoritvatten.

Norseman Tube

Mönster: Tub: Eumer Fl Pink Small Kropp: Holografisk Mylarslang M Hackel: Kingfisher Blue Schlappen eller Soft Hackle Vinge: Rosa Bucktail, WingN'Flash Silver, Purpur Bucktail, Silver Holografic Flash, Blå Bucktail Sidor: om så önskas, Djungeltupp

Sunray Shadow

Enligt vissa källor finns det enbart något enstaka flugmönster som skall vara patentskyddat och ett av dessa skall vara tubflugan Sunray Shadow. Flugan har fångat storlax på storlax i decennier och enklare fluga att binda är nog svårt att finna.

Bucktail Tube

Mönster: Tub: Slipstream Aluminiumtub Kropp: Silver Mylarslang M Vinge: Kragbunden, mixad Bucktail: Orange, Fl Chartreuse, Blå

Pluppis Zonker

I vårt tubsortiment finns även mycket små metalltuber. En av dessa är Mini-pluppis. Perfekt när man vill ha lilte vikt, men ändå inte göra en jättefluga.

US Spey Tube

En tubfluga skall vara försedd med vinge av hår, punkt slut! Men så behöver det ju definitivt inte vara. Med hjälp av våra US-tuber skall vi här visa hur vi kan göra fiskliga och effektiva tuber, med enbart olika hackel.

Tear Drop Classic-tubflugor

Ett enkelt sätt att binda snygga, hållbara och fiskliga flugor på tub. En mönstermodell som kan varieras i oändlighet.

T&L Spey

Thunder & Lightning är en av de mer kända laxflugorna världen över. Kombinationen svart, guld, brunt, orange och blått har visat sig grymt fångstgivande och här presenterar vi en Spey-variant av den berömda flugan.

Lady Caroline

Av de sk klassiska laxflugorna är Spey-flugorna förmodligen den flutyp som fiskas mest. Spey-flugorna, tillsammans med Dee-flugorna, känns igen på sina långa svepande hackel av främst kroppsfjäder från häger. Då häger är ett material som inte längre går att få tag på har man länge sökt efter lämpliga alternativ. Rumpfjäder från Ringneckfasan är väl det material som kommer närmast när det gäller både färg och struktur.

Flash Dabbler

Dabbler och Goslings är tillsammans med Bumbles typiska sjöfiskeflugor efter öring och regnbåge. De är suveräna vid båtfiske, fiskade som upphängar och svepane över och i vattenytan. Dessa traditonella våtflugor binds på ett lite annat sätt än jag beskriver. Min variant är mycket enklare och kan varieras väldigt mycket

Woodchuck Stimulator

En buskig fluga, perfekt för de snabbare strömmarna. En perfekt "fish-finder".

Black Spider

Spiders är bland den äldsta flugtypen vi har och som på senare år rönt allt större intresse. Hemligheten med att få dessa flugor att fungera bäst är att binda dem riktigt sparsamt. Som bindtråd används oftast Persall's Gossamer. Detta är ett natursilke, som tar åt sig vatten och ändrar nyans och färg när det blir blött. De färger som i torrt tillstånd kan tyckas lite udda och skarpa, får mer dova och naturtrögna nyanser när de väl fiskas och blir blöta. En av de absolut bästa spider-flugorna är Black Spider.

French Matuka

Zonker-flugorna har blivit väldigt populära, framförallt för fiske i stilla vatten. Dessa streamer, med sin mjuka pulserande vinge, fungerar inte riktigt lika bra i strömmande vatten, särskilt inte om trömmen är ganska kraftig, då kaninvingen har en tendens att pressas ihop och kollapsa. Men metoden att binda fast vingen utmed flugans rygg, fanns även innan Zonker-flugan gjorde sitt intåg. Matuka är samlingsnamnet på flugor där man ribbat fast vingen, som består av hackel- eller kroppsfjädrar. Fördelen med denna bindteknik är att en lång, lös vinge har en tendens att vrida runt och fastna inne i krokböjen. Med Matuka-tekniken slipper man detta. Här kommer ett mycket effektivt mönster för den strömlevande storöringen!

Claret Bumble

En typisk och mycket populär engelsk fluga, som amvänds flitigt wid sjöfiske efter öring och regnbåge. Tupphacklet gör att flugan fiskar på, i eller strax under ytan. Nötskrikehacklet ger flugan det där lilla extra. Du hittar tekniken för att förbereda nötskrikefjädern under fliken Bindteknik.

Vätter-Waddington

En lite lättare variant för Vätterfisket än TearDrop-mönstret.

TearDrop Tub Vättern

Då laxen ofta frossar på Storspigg, som sen höst och vinter samlas i stora,strandnära stim, väljer många fiskare oftast att fiska flugor med en del grönt i vingen.

Hökensåspuppan

Nattsländepuppor hör sensommaren och hösten till och särskilt de större arterna brukar sätta fart på den större fisken. Detta mönster kommer från Regnbågsområdet Hökensås i Västergötland. Ett mycket effektivt mönster när regnbågen jagar sjöarnas större nattsländepuppor.

Bananen Tubfluga

För några år sedan fiskade man mycket med olika flugor, men nu fiskar många med Bananer istället. Skämt åsido, Bananen har på några år blivit en mycket populär fluga både i Sverige och utlandet. Micke Anderssons fina fluga binds i en mängd olika varianter och fångar lax och havsöring och i alla vatten. Här är min variant på Bananen, som har fungerat mycket bra.

Börja Binda Klassiskt: Glödhäck Classic

Mönster: Krok: Partridge Bartleet CS10/1 #1/0 alt CS10/3 #1/0 + gut Tråd: Danville Flymaster light yellow och UNI 8/0 svart Tag: fin oval silvertinsel och Fl Orange floss Stjärt: Orange Topping och 2 Djungeltuppfjädrar back-to-back Butt: svart struts Kropp: svart floss Ribb: med oval silvertinsel Kroppshackel: svart Schlappen Fronthackel: svart Schlappen Undervinge: orange Tippet, back-to-back Vinge: Svart och Röd Kalkon, Dragontail (sub). Orange Topping Sidor: Djungeltupp Cheeks: Indian Crow (sub) Horn: Scarlet Macaw (sub)

Börja Binda Klassiskt steg 5: Baron del 2

Mönster: Krok: Partridge Bartleet CS10/1 #1/0 alt CS10/3 #1/0 + gut Tråd: Danville Flymaster 6/0 light yellow och UNI 8/0 svart Tag: fin oval silvertinsel och rött floss Stjärt: Topping, Indian Crow (sub) och Kungsfiskare Butt: svart struts Kropp: 2 lika stora delar: Bakre: flat silvertinsel, Främre: svart floss Ribb: med oval silvertinsel Veiling: 2 Indian Crow (sub) Joint: svart struts Kroppshackel: Claret Schlappen Fronthackel: Blå Pärlhöna Undervinge: Tippet Vinge: Gul, Röd och Blå Kalkon, Speckled Bustard (sub) och Guldfasanstjärt. Topping Yttervinge: Pintail, Barred Woodduck och Bronze Mallard Sidor: Djungeltupp Cheeks: Kungsfiskare Horn: Blågul Macaw

Börja Binda Klassiskt steg 5: Baron

Den femte och sista flugan i vår serie "Börja Binda Klassiskt" heter Baron. En för de flesta ganska okänd fluga, men mycket populär bland laxflugbindare, då det är ett vakcert mönster, som innehåller alla moment som den mer kända Jock Scott gör. De moment som tillkommer i det här mönstret är en delad kropp, med veiling och en joint på mitten samt en yttervinge av 2 ihopgifta material.

Börja Binda Klassiskt steg4: Silver Ranger del 2

Mönster: Krok: Partridge Bartleet CS10/1 #1/0 alt CS10/3 #1/0 + gut Tråd: Danville Flymaster 6/0 light yellow och UNI 8/0 svart Tag: Silverwire och gul floss Stjärt: Topping och Indian Crow (sub) Tag: Rött ullgarn Kropp: Flat Silvertinsel Ribb: Med Oval Silvertinsel Kroppshackel: Röd Schlappen Fronthackel: Röd Schlappen Undervinge: 2 stora Djungeltuppfjädrar, back-to-back Vinge: 2 stora Tippet med 2 mindre tippet utanpå, Back-to-back. Topping Sidor: Djungeltupp Cheeks: Kungsfiskare Horn: Blågul Macaw

Börja Binda Klassiskt steg 4: Silver Ranger

Den fjärde flugan i serien är en sk Ranger-fluga. De kännetecknas av den karaktäristiska vingen, som består av tippetfjädrar från Guldfasan. Den kanske mest kända Ranger-flugan är Durham Ranger. Vi har valt den lite ovanligare Silver Ranger, för att få med ytterligare några moment. I den här flugan lär vi oss att dubba en butt, binda en tinselkropp, använda hela fjädrar som vinge och binda in cheeks utanpå sidorna.

Booby Fry

Som med många andra mönster och särskilt då när det gäller mindre flugor, gäller att inte göra flugorna för kraftiga. Detta är ett mönster som binds på samma sätt som andra Mini-Boobies, med några tillägg.

Mini-Booby

Fly-Dressing har tagit fram ett antal produkterspeciellt till Mini-boobies. Det är foamcylindrar i storlekar för de allra minsta flugorna och lämpliga krokar till dessa flugor. Cylindrarna finns i ett antal färger och passar utmärkt till en mängd olika flugtyper.

Long Hair Bugger MH

Marc Petitjeans Magic Head var en stor nyhet när de kom för ett par år sedan. De har nog mest suttit på gädd och havsöringsflugor, men fungerar ypperligt till både regnbåge och öring. På den här varianten använder vi dessa silicontrattar tillsammans med livliga och färgglada material, något som kan passa under de kallare höst och vårmånaderna i våra regnbågsvatten.

Long Hair Shrimp

En enkel variant på Pattegrisräkor eller liknande. Lite mer glitter och flash, vilket kan vara nödvändigt i lite mer färgat och kallt vatten. Vi har bundit flugan på Partridge CS52 som är något grövre i godset än den vanliga CS54, vilket gör att den snabbt sjunker ner till önskat fiskedjup.

Cactusmärlan

En enkel imitaion av märlor för kustfiske. Oftast binder man dessa flugor med en bljd krokmodell, men här har vi använt en kortare nymfkrok. Bunden på rätt sätt får man ändå den krumma ryggen, men behåller den goda krokningsegenskapen som en rak krok har.

Dk Highland Zonker

En mycket bra allround Lax och Havsörings fluga för de flesta vatten och funkar både i sol och regn. Här har jag bundit den på Eumer Teardrop tub som ger flugan lite extra tyngd och fin balans när flugan simmar i vattnet. Prova gärna att byta ut färgen på Teardrop tuben till tex Orange och med en Orange kona fram har du en ”hottare” fluga eller varför inte en svart för en mörkare variant för höst havsöringen.

Nymph Skin Husmask

Förutom de traditionella Czechnymferna och Jig-nymferna, kan det vara effektivt med någon större och tyngre nymf, för de riktigt djupa hålorna. I Skalkas kroksortiment finns en hullinglös streamerkrok som passar utmärkt till att binda husmaskimitationer på. Här presenterar vi en imitation, som jag fick inspiration från Fiske-Febers flugbindarhörna, som sjunker fort och ger ett naturtroget och realistiskt intryck.

Börja Binda Klassiskt steg 3: Ballyshannon del 2

Krok: Partridge Bartleet CS10/1 alt CS10/3 + gut, stl 2-3/0 Tråd: Danville Flymaster Light Yellow alt vit + UNI 8/0 svart Tag: Fin Oval Silvertinsel och Blå floss (Royal Blue) Stjärt: Topping och Indian Crow(sub) Butt: Svart Struts Kropp: Hot Orange Floss Ribb: Med Oval Silvertinsel Kroppshackel: Magenta, tupp alt Schalppen Fronthackel: Blå (Kingfisher Blue), tupp alt Schlappen Undervinge: Brun kalkon med vit spets Huvudvinge: Gul, Röd och Blå Svan(Kalkon), Speckled Bustard(Brunspr Kalkon) och Guldfasanstjärt (kalkon alt Argus). Guldfasantopping Yttervinge: Pintail (el likn) och Brun Mallard Sidor: Djungeltupp

Börja Binda Klassiskt steg 3: Ballyshannon del 1

Ännu en Irländsk fluga blir nr 3 i vår serie Börja Binda Klassiskt. Vi har valt flugan Ballyshannon, som fått namn efter den Irländska laxälven Shannon. Mönstret kommer från den mycket duktige Irländske flugbindaren Michael Rogan. I denna fluga tillkommer ytterligare moment: butt av strutsherl, flosskropp, undervinge av fibersektioner, yttervinge av Pintalil, sidor av Djungeltupp och topping.

Börja Binda klassiskt Steg 2: Black & Orange del 2

Krok: Partridge Bartleet CS10/1 alt CS10/3 + gut, stl 2-3/0 Tråd: Danville Flymaster Light Yellow alt vit + UNI 8/0 Svart Tag: Fin oval Guldtinsel och Gul floss Stjärt: Topping, Pärlhöna och Scarlet Ibis (sub) Kropp: Svart säl Ribb: Med Oval Silvertinsel Kroppshackel: Orange, tupp alt Schlappen Fronthackel: Nötskrika (sub Blå Pärlhöna) Undervinge: Tippet back-to-back Vinge: Röd och Grön Svan (sub Kalkon) Guldfasanstjärt (sub Kalkon alt Argus) Yttervinge: Brun Mallard Horn: Blå & Röd Ara, alt Blå & Gul Ara

Börja Binda Klassiskt Steg 2: Black & Orange del 1

Steg 2 i vår serie är en Irländsk laxfluga som heter Black & Orange. Den har ytterligare några moment jämfört med Namsen. Här tillkommer floss i tagen, kroppshackel, undervinge av Tippet, Yttervinge av Mallard och Horn. Lycka Till!

Börja binda klassiskt steg 1: Namsen del 2

Krok: Partridge CS10/1 alt Partridge CS10/3 stl 2-2/0 Tag: Fin oval Silvertinsel Stjärt: Topping, teal och Scarlet Ibis (sub) Kropp: Sälhår 4 lika delar: Gul, Orange, Claret och Light Blue Ribb: Flat Silvertinsel Hackel: Svart (tupp alt Schlappen) Vinge: gulgrön, röd och blå Svan (sub Kalkon), Brunspräcklig Kalkon, Florican (sub blekt Kalkon) och Speckled Bustard (sub Brunspr Kalkon)

Börja binda klassiskt Steg 1: Namsen del 1

Att binda klassiska laxflugor är nog bland det roligaste och samtidigt det knepigaste man kan sysselsätta sig med. Men trots det har nog de flesta som binder sina egna flugor nån gång provat på eller åtminstone varit sugen på att göra det. Det är emellertid lätt att misslyckas, särskilt om man inte har rätt material eller börjar med ett för svårt mönster. Som med all annan flugbindning är det övning som gäller och det är sällan den första flugan känns bra, men med lite träning och vägledning, kan man komma riktigt långt. Vi på Fly-Dressing har tagit fram mönstersatser med material tillräckligt för att binda 2 flugor för ett mönster. Vi har dessutom valt ut ett antal flugor att börja med, där vi för varje mönster lägger till nya moment och till viss del ökar svårigheten. Om man bundit sig igenom alla fem stegen i Börja Binda Klassiskt, har man provat på nästan alla moment som finns på en klassisk laxfluga och förhoppningsvis haft mycket roligt under tiden.

Nattsländelarv

Harren är för många torrflugfisken framför andra och visst stiger den gärna upp till ytan och plockar i sig torrflugor, även om den inte vakar. Men harren är också en fisk som hämtar en stor majoritet av sin föda nere vid botten, som t ex snäckor och nattsländelarver. En välförtyngd imitation av frilevande nattsländelarver är ofta en lyckad fluga för att komma till tals med den större harren och här presenterar vi ett lättbundet och effektivt mönster.

Jättepuppan

En fluga för höstfiske efter regnbåge. Trots att regnbågen är känd för att vara en expert på att plocka i sig småkryp och ibland kan få flugfiskare att slita sitt hår i desperation över att inte ha tillräckligt små flugor att erbjuda, kan det ibland vara omöjligt att inte ha tillräckligt stora flugor i asken. Ett exempel är om man fiskar riktigt sent på säsongen, gärna i mörkret. Då verkar det som att ju längre hösten går desto större imitationer av nattsländepuppor lockar fisken till hugg. Detta är en mycket lättbunden, men grymt effektiv fluga.

Dagsländenymf

En liten skir imitation av dagsländenymfer som förekommer i strömmande vatten.

Damsel Guldskalle

Flicksländenymfer, eller Damsel som de heter på eng, är en av regnbågens absoluta favoritfödor. En imitation fiskad i grunda vegetationsrika vikar och stränder är ofta ett säkert kort. Kom bara ihåg att binda dina imitationer slanka och tunna, då den naturliga förebilden inte är speciellt fet.

Superpuppan Guldskalle

Nu undrar säkert någon om vi helt fått fnatt. Superpuppan, en av de mest fiskade torrflugorna i Sverige, förser man inte med Guldskalle, tycker nog många. Men faktum är att experimentet att förtynga denna superfluga med gudlskalle och bly visade sig vara ett genidrag. Den här flugan har numera åtskilliga harrar på sitt samvete och sitter säkert, i alla fall i min flugask!

Johnsonpuppan Guldskalle

Ibland kan man behöva fiska lite djupare och då brukar det fungera alldeles utmärkt att förse flugan med en förtygningsskalle, antingen i mässing eller tungsten. Här är en variant på Johnsonpuppan, där jag lagt till lite extra förtyngning och valt ett dubbingmaterial med lilte flash i. Den här flugan har visat sig dödligt effektiv i lite hårdare strömmar efter öring. När linan sträcks upp och flugan stiger i strömmen, brukar den utlösa våldsamma hugg! Kan binda i olika färgvarianter, mönstret beskriver min favoritkombination.

Racce-grisen

Den danska havsöringsflugan Pattegrisen, har blivit ett begrepp bland kustfiskare och finns snart nog i alla kustflugfiskares askar. En fantastisk räkimitation, som har många havsöringar, både i Danmark och Sverige, på sitt samvete. På grund av den stora populariteten har det blivit ganska svårt att få tag på det mytomspunna Spey-hacklet, framförallt i färgen Salmon Pink, som origianlmönstret föreskriver. Vi presenterar därför här en variant på Pattegrisen, bunden med hår från Eumers Racczonker. Dessa zonker har sedan en tid funnits i färgn Salmon Pink och de mjuka håren ger din flugan fantastisk rörelse i vattnet. Lite knepig att binda, men med lite träning har du snart en riktig havsöringskiller för nästa säsong.

Johnson-puppan

Ett mönster på en nattsländepuppa som jag fått från Gunnar Johnson. Han skrev en intressant artikel om nattsländepuppor i Flugfiske i Norden ocvh hade väldigt intressanta bilder i artikeln. En enkel puppa som skall bindas tunn och skir och med 1-1 1/2 varv mjuk rapphöna, som ska imitera både ben och antenner. Har visat sig utomordentligt effektivt både i strömmande och stilla vatten.

Rudins Rocken

Här binder Martin Rudin en av sina nya favoritflugor. Mönstret kan även varieras i färg och storlek för att matcha sländorna i just ditt vatten. Flugan har fiskat otroligt bra denna sommar enligt flera som har haft möjligheten att testa den.

Boobie

Booby-flugor är ett begrepp i de engelska put-and-take resevoarerna, sedan mitten av 70-talet. En flytande fluga som fiskas med sjunklina och får då en jigg-liknandegång i vattnet. Fördelen med detta fiskesätt är att man kan fiska hem flugan extremt långsamt, få flugan att förföriskt sväva i vattnet, vilket är mycket effektivt när det är kallt i vattnet och fisken rör sig långsammare. Detta är också en fluga för varma sommardagar då fisken står och trycker lite djupare. Från början bands flugorna med frigolitkulor som bands in i små bitar nylonstrumpor. Tyvärr blir dessa flugor väldigt ömtåliga för fisktänder, så foamcylindrar, sk Boobyeyes, är att rekommendera.

Rudins Buzzer

En mygglarvsimitation som kommit till när fisket varit som trögast. Denna Buzzer har visat sig vara mycket effektiv på selektiv och skygg fisk som röding, öring och harr. Den fiskas med fördel med lång och tunn tafs för att täcka av olika vattenskikt.

CDC Masken

Jag vill slå ett slag för denna imitation av borstmaskens mindre släkting sandmasken. Mönstret har visades för mig av min fd. lärare och mentor på Sportfiskeakademin i Forshaga Cornelis Hollestein. Jag slogs av enkelheten i mönstret och imponerades av dess fantasiska rörelse vid provsimning i badkaret.

Frilevande Nattsländelarv

Leif Örtenholm är en mycket kunnig flugbindare som specialiserat sig på "realistic flies". Här ger Leffe tips på hur han en av binder sina imitationer av frilevande nättsländelarver. Denna fluga är för den som vill prova på att binda lite mera realistiska flugor. Självklart går det fiska med den också.

Simpa

Simpor = Storöringgodis! Dessa bottenlevande småfiskar kan ingen öring av fromat säga nej till, så en bra imitation fiskad nära botten i strömmande vatten brukar vara ett säkert kort. Till denna imitation har jag valt en laxkrok, för att bättre hålla för de påfrestningar som storöringfiske innebär för flugan. Flugan är förtyngd med en metallkon och vill man ha en tyngre fluga väljer man givetvis en tungstenskon och man kan också lägga ett lager bly under kroppen.

Flashabou deciver

Flashabou decivern är en fantastisk gäddfluga. Den suger inte åt sig vatten, är genom sin spunna konstruktion väldigt tålig mot vassa gäddtänder och går att variera i det oändliga med olika material!

Hoover-Minizonker

Detta är en fluga som kan bindas i en mängd olika färgkombinationer och för mig visat sig vara en fruktansvärt bra genväg till senhösten/förvinterns annars kräsna och fjädermyggspräglade regngbågar och öringar.

1. Material Titanium wire: Bauer pike wire Stingerkrok: Partridge intruder 1-1/0 Huvudkrok: Partridge CS86 Universal Predator 4/0 Tråd: Textreme power thread 100 denier Superlim: Zap a Gap Medium med borste.


2. Börja med att klippa av cirka 24 cm Titanium wire och dra fast korken med en tång på mitten. Om du använder Partrigde Stinger, bock ögat lätt uppåt med en tång.


3. Se till att du drar fast den hårt.


4. Fäst sedan bindtråden och täck med superlim.


5. Trä igenom båda ändarna uppifrån så att ca 1,5-2 cm sticker ner på undersidan. Fäst sedan wiren på ovansidan och täck med lim.


6. Skydda gärna krokspetsen på trailerkroken med något annars så sitter den lätt i handen. Vik under wiren på undersidan och fäst med bindtråd och sedan lim. OBS! se till att det finns plats i nosöglan för tafsen.


7. Vik under wiren på undersidan och fäst med bindtråd och sedan lim. OBS! se till att det finns plats i nosöglan för tafsen.


8. Täck med lim och låt torka.


9. Material Tafs Wire: Vision Wire 35lb Krympslang : Elfa 1,6mm10. Klipp av ca 75cm Vision wire och 2 st 1,5cm bitar av krympslangen. Trä på båda krypslangsbitarna på wiren. Trä wiren genom kroköglan och tvinna den 4-7 varv smält försiktigt ihop wiren’s plast dock inte så mycket så den blir svart.11. För sedan hylsan över skarven och värm försiktigt ihop den med wiren.12. Gör likadant i andra änden men där gör du en 5 cm stor ögla, stor nog att få igenom din fluga. Klart, gör en ögla på din nylon tafs och ögla ihop och ut och ta en feting. P.s ha inte för tunn tafsspets om du fiskar stora flugor, detta är ingen bra kombination utan ha en spets på 0,45mm som tunnast så kommer flugorna vända över mycket bättre.